Arbeitsgruppe Prof. Dr. H. König
Institut für Mikrobiologie und Weinforschung / Johannes Gutenberg-Universität Mainz
Schut, Sina; Zauner, Stephan; Hampel, Gabriele et al.
Biosorption of copper by wine-relevant lactobacilliINTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY. Bd. 145. H. 1. 2011 S. 126 - 131
Strong, P. J.; Claus, H.
Laccase: A Review of Its Past and Its Future in BioremediationCRITICAL REVIEWS IN ENVIRONMENTAL SCIENCE AND TECHNOLOGY. Bd. 41. H. 4. PHILADELPHIA: TAYLOR & FRANCIS INC 2011 S. 373 - 434
Dohm, Nina; Petri, Anna; Schlander, Martina et al.
Molecular and biochemical properties of the S-layer protein from the wine bacterium Lactobacillus hilgardii B706ARCHIVES OF MICROBIOLOGY. Bd. 193. H. 4. 2011 S. 251 - 261
König, Helmut; Claus, Harald
Cell envelopes of methanogensKönig, Helmut u.a. (Hrsg). Prokaryotic cell wall compounds structure and biochemistry. Springer: Heidelberg 2010 S. 231 - 251
König, Helmut; Varma Ajit,, ; Claus, Harald
Prokaryotic cell wall compounds : structure and biochemistryHeidelberg: Springer 2010
König, Helmut; Wirth, Kristina; Schlott, B. et al.
A lytic enzyme cocktail from Streptomyces spec. B578 for the control of lactic and acetic acid bacteria in wineApplied microbiology and biotechnology. Bd. 83. 2009 S. 839 - 848
König, Helmut; Göhring, Nadine; Pfeiffer, Peter et al.
Biogene Amine in deutschen Weinen: Analyse und Bewertung nach Anwendung verschiedener HPLC-VerfahrenDeutsche Lebensmittel-Rundschau. Bd. 105. 2009 S. 375 - 384
König, Helmut
Biology of methanogenic archaeaChauhan, Ashok K. u.a. (Hrsg). A Textbook of molecular biotechnology. New Delhi: I.K. International Pub. House 2009 S. 915 - 933
König, Helmut; Fröhlich, Jürgen; Unden, Gottfried
Biology of Microorganisms on Grapes, in Must and in WineHeidelberg: Springer 2009
König, Helmut; Knopf, Burkard
Biomethylation of heavy metals in soil and terrestrial invertebratesSherameti, Irena (Hrsg). Soil Heavy Metals. 2009 S. 315 - 328
König, Helmut; Stantscheff, Robbin; Dröge, Stefan et al.
Isolierung und Charakterisierung von Methanbakterien aus BiogasanlagenInternationale Wissenschaftstagung biogas science ; Bd. 3. 2009 S. 637 - 641
König, Helmut; Fröhlich, Jürgen
Lactic acid bacteriaBiology of Microorganisms on Grapes, in Must and in Wine. Berlin u.a.: Springer 2009 S. 3 - 29
König, Helmut; Berkelmann-Löhnertz, B.
Maintenance of wine-associated microorganismsBiology of microorganisms on grapes, in must and in wine. Heidelberg: Springer 2009 S. 451 - 468
König, Helmut; Pfeiffer, Peter
Production and hydrolysis of pyroglutamic acidBiology of microorganisms on grapes, in must and in wine. Heidelberg: Springer 2009 S. 233 - 240
König, Helmut; Claus, Harald; Fröhlich, Jürgen
Rapid detection and identification with molecular methodsBiology of microorganisms on grapes, in must and in wine. Heidelberg: Springer 2009 S. 429 - 449
König, Helmut; Pfeiffer, Peter; Kaschak, Elisabeth
Verbreitung biogener Amine in deutschen WeinenDeutsches Weinbau Jahrbuch. 2009 S. 125 - 136
König, Helmut; Li, Li; Dröge, Stefan et al.
Identification of the endo- and ectosymbiotic bacteria and cellulolytic activities of the symbiotic flagellates of the Australian Termite Mastotermes darwiniensisMitteilungen der Deutschen Gesellschaft für Allgemeine und Angewandte Entomologie. Bd. 16. 2008 S. 211 - 218
König, Helmut; Knopf, Burkard; Limper, Uta
Production of methyl mercury in the gut of the Australian etermite Mastotermes darwiniensisJournal of applied entomology. Bd. 132. 2008 S. 168 - 176
König, Helmut; Claus, Harald; Larisika, Melanie
Pulsed-field gel electrophoresis for the discrimination of Oenococcus oeni isolates from different wine-growing regions in GermanyInternational journal of food microbiology. Bd. 123. 2008 S. 171 - 176
König, Helmut; Rachel, R.; Radek, R. et al.
Treponema isopterocolens sp. nov., a novel spirochete from the hindgut of the termite Incisitermes tabogaeInternational journal of systematic and evolutionary microbiology. Bd. 58. 2008 S. 1079 - 1083
Claus, Harald
Extra cellular enzymes and peptides of lactic acid bacteria: Significance for vinificationDEUTSCHE LEBENSMITTEL-RUNDSCHAU. Bd. 103. H. 11. 2007 S. 505 - 511
König, Helmut; Pfeiffer, Peter; Zuber, U. et al.
Influence of epigallocatechin gallate and phenolic compounds from green tea on the growth of Oenococcus oeniJournal of applied microbiology. Bd. 104. 2007 S. 566 - 572
König, Helmut; Schlander, Martina; Pfeiffer, Peter
Nachweis und Entstehung von Pyroglutaminsäure-Ethylester in WeinDeutsche Lebensmittel-Rundschau. Bd. 103. 2007 S. 8 - 10
König, Helmut; Peiffer, Peter; Theobald, S.
Nährstoffansprüche von Wein-relevanten malolaktischen Milchsäurebakterien. Gibt es den "Tomatensaft-Faktor"?Deutsches Weinbau-Jahrbuch. Bd. 59. 2007 S. 169 - 176
König, Helmut; Pfeiffer, Peter; Gerlitz, M. et al.
Neue Hinweise für synergistische Wachsumsfaktoren zur erfolgreichen Kultivierung des weinrelevaten Bakteriums Oenococcus oeniDeutsche Lebensmittel-Rundschau. Bd. 103. 2007 S. 411 - 416