Univ.-Prof. Dr. rer. nat. Helmut König
Arbeitsgruppe Prof. Dr. H. König, Johannes Gutenberg-Universität Mainz
- 06131/39-24634/22662 (Sekr.)
- 06131/39-22695
König, Helmut; Claus, Harald
Cell envelopes of methanogensKönig, Helmut u.a. (Hrsg). Prokaryotic cell wall compounds structure and biochemistry. Springer: Heidelberg 2010 S. 231 - 251
König, Helmut; Varma Ajit,, ; Claus, Harald
Prokaryotic cell wall compounds : structure and biochemistryHeidelberg: Springer 2010
König, Helmut; Wirth, Kristina; Schlott, B. et al.
A lytic enzyme cocktail from Streptomyces spec. B578 for the control of lactic and acetic acid bacteria in wineApplied microbiology and biotechnology. Bd. 83. 2009 S. 839 - 848
König, Helmut; Göhring, Nadine; Pfeiffer, Peter et al.
Biogene Amine in deutschen Weinen: Analyse und Bewertung nach Anwendung verschiedener HPLC-VerfahrenDeutsche Lebensmittel-Rundschau. Bd. 105. 2009 S. 375 - 384
König, Helmut
Biology of methanogenic archaeaChauhan, Ashok K. u.a. (Hrsg). A Textbook of molecular biotechnology. New Delhi: I.K. International Pub. House 2009 S. 915 - 933
König, Helmut; Fröhlich, Jürgen; Unden, Gottfried
Biology of Microorganisms on Grapes, in Must and in WineHeidelberg: Springer 2009
König, Helmut; Knopf, Burkard
Biomethylation of heavy metals in soil and terrestrial invertebratesSherameti, Irena (Hrsg). Soil Heavy Metals. 2009 S. 315 - 328
König, Helmut; Stantscheff, Robbin; Dröge, Stefan et al.
Isolierung und Charakterisierung von Methanbakterien aus BiogasanlagenInternationale Wissenschaftstagung biogas science ; Bd. 3. 2009 S. 637 - 641
König, Helmut; Fröhlich, Jürgen
Lactic acid bacteriaBiology of Microorganisms on Grapes, in Must and in Wine. Berlin u.a.: Springer 2009 S. 3 - 29
König, Helmut; Berkelmann-Löhnertz, B.
Maintenance of wine-associated microorganismsBiology of microorganisms on grapes, in must and in wine. Heidelberg: Springer 2009 S. 451 - 468
König, Helmut; Pfeiffer, Peter
Production and hydrolysis of pyroglutamic acidBiology of microorganisms on grapes, in must and in wine. Heidelberg: Springer 2009 S. 233 - 240
König, Helmut; Claus, Harald; Fröhlich, Jürgen
Rapid detection and identification with molecular methodsBiology of microorganisms on grapes, in must and in wine. Heidelberg: Springer 2009 S. 429 - 449
König, Helmut; Pfeiffer, Peter; Kaschak, Elisabeth
Verbreitung biogener Amine in deutschen WeinenDeutsches Weinbau Jahrbuch. 2009 S. 125 - 136
König, Helmut; Li, Li; Dröge, Stefan et al.
Identification of the endo- and ectosymbiotic bacteria and cellulolytic activities of the symbiotic flagellates of the Australian Termite Mastotermes darwiniensisMitteilungen der Deutschen Gesellschaft für Allgemeine und Angewandte Entomologie. Bd. 16. 2008 S. 211 - 218
König, Helmut; Knopf, Burkard; Limper, Uta
Production of methyl mercury in the gut of the Australian etermite Mastotermes darwiniensisJournal of applied entomology. Bd. 132. 2008 S. 168 - 176
König, Helmut; Claus, Harald; Larisika, Melanie
Pulsed-field gel electrophoresis for the discrimination of Oenococcus oeni isolates from different wine-growing regions in GermanyInternational journal of food microbiology. Bd. 123. 2008 S. 171 - 176
König, Helmut; Rachel, R.; Radek, R. et al.
Treponema isopterocolens sp. nov., a novel spirochete from the hindgut of the termite Incisitermes tabogaeInternational journal of systematic and evolutionary microbiology. Bd. 58. 2008 S. 1079 - 1083
König, Helmut; Pfeiffer, Peter; Zuber, U. et al.
Influence of epigallocatechin gallate and phenolic compounds from green tea on the growth of Oenococcus oeniJournal of applied microbiology. Bd. 104. 2007 S. 566 - 572
König, Helmut; Schlander, Martina; Pfeiffer, Peter
Nachweis und Entstehung von Pyroglutaminsäure-Ethylester in WeinDeutsche Lebensmittel-Rundschau. Bd. 103. 2007 S. 8 - 10
König, Helmut; Peiffer, Peter; Theobald, S.
Nährstoffansprüche von Wein-relevanten malolaktischen Milchsäurebakterien. Gibt es den "Tomatensaft-Faktor"?Deutsches Weinbau-Jahrbuch. Bd. 59. 2007 S. 169 - 176
König, Helmut; Pfeiffer, Peter; Gerlitz, M. et al.
Neue Hinweise für synergistische Wachsumsfaktoren zur erfolgreichen Kultivierung des weinrelevaten Bakteriums Oenococcus oeniDeutsche Lebensmittel-Rundschau. Bd. 103. 2007 S. 411 - 416
König, Helmut; Koustiane, C.; Rosello-Mora, R. et al.
Occurrence of rhizobia in the gut of the higher termite Nasutitermes nigricepsSystematic and applied microbiology. Bd. 30. 2007 S. 68 - 74
König, Helmut; Harald, Claus; Rachel, R.
Proteinaceaous surface layers of Archaea: ultrastructure and biochemistryCavicchioli, Ricardo (Hrsg). Archaea : molecular and cellular biology. Washington, DC: ASM 2007 S. 315 - 340
König, Helmut; Fröhlich, Jürgen; Röder, C.
Species-specific identification of Dekkera/Brettanomyces yeasts by fluorescently labelled rDNA probes targeting the 26S rRNAFEMS yeast research. Bd. 7. 2007 S. 1013 - 1026
König, Helmut; Fröhlich, Jürgen; Dröge, Stefan et al.
The flagellates of the Australian termite Mastotermes darwiniensis : identification of their symbiotic bacteria and cellulasesSymbiosis. Bd. 44. Philadelphia, Pa. 2007 S. 51 - 65