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Institut für Mikrobiologie und Weinforschung

FB 10 - Biologie / Johannes Gutenberg-Universität Mainz

Becherweg 15, 55128 Mainz
  • 06131/39-22662
  • 06131/39-22695
Publikationen
Ergebnisse pro Seite:  25

Schut, Sina; Zauner, Stephan; Hampel, Gabriele et al.

Biosorption of copper by wine-relevant lactobacilli

INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY. Bd. 145. H. 1. 2011 S. 126 - 131


Strong, P. J.; Claus, H.

Laccase: A Review of Its Past and Its Future in Bioremediation

CRITICAL REVIEWS IN ENVIRONMENTAL SCIENCE AND TECHNOLOGY. Bd. 41. H. 4. PHILADELPHIA: TAYLOR & FRANCIS INC 2011 S. 373 - 434


Dohm, Nina; Petri, Anna; Schlander, Martina et al.

Molecular and biochemical properties of the S-layer protein from the wine bacterium Lactobacillus hilgardii B706

ARCHIVES OF MICROBIOLOGY. Bd. 193. H. 4. 2011 S. 251 - 261


König, Helmut; Claus, Harald

Cell envelopes of methanogens

König, Helmut u.a. (Hrsg). Prokaryotic cell wall compounds structure and biochemistry. Springer: Heidelberg 2010 S. 231 - 251


König, Helmut; Varma Ajit,, ; Claus, Harald

Prokaryotic cell wall compounds : structure and biochemistry

Heidelberg: Springer 2010


König, Helmut; Wirth, Kristina; Schlott, B. et al.

A lytic enzyme cocktail from Streptomyces spec. B578 for the control of lactic and acetic acid bacteria in wine

Applied microbiology and biotechnology. Bd. 83. 2009 S. 839 - 848


König, Helmut; Göhring, Nadine; Pfeiffer, Peter et al.

Biogene Amine in deutschen Weinen: Analyse und Bewertung nach Anwendung verschiedener HPLC-Verfahren

Deutsche Lebensmittel-Rundschau. Bd. 105. 2009 S. 375 - 384


König, Helmut

Biology of methanogenic archaea

Chauhan, Ashok K. u.a. (Hrsg). A Textbook of molecular biotechnology. New Delhi: I.K. International Pub. House 2009 S. 915 - 933


König, Helmut; Fröhlich, Jürgen; Unden, Gottfried

Biology of Microorganisms on Grapes, in Must and in Wine

Heidelberg: Springer 2009


König, Helmut; Knopf, Burkard

Biomethylation of heavy metals in soil and terrestrial invertebrates

Sherameti, Irena (Hrsg). Soil Heavy Metals. 2009 S. 315 - 328


König, Helmut; Stantscheff, Robbin; Dröge, Stefan et al.

Isolierung und Charakterisierung von Methanbakterien aus Biogasanlagen

Internationale Wissenschaftstagung biogas science ; Bd. 3. 2009 S. 637 - 641


König, Helmut; Fröhlich, Jürgen

Lactic acid bacteria

Biology of Microorganisms on Grapes, in Must and in Wine. Berlin u.a.: Springer 2009 S. 3 - 29


König, Helmut; Berkelmann-Löhnertz, B.

Maintenance of wine-associated microorganisms

Biology of microorganisms on grapes, in must and in wine. Heidelberg: Springer 2009 S. 451 - 468


König, Helmut; Pfeiffer, Peter

Production and hydrolysis of pyroglutamic acid

Biology of microorganisms on grapes, in must and in wine. Heidelberg: Springer 2009 S. 233 - 240


König, Helmut; Claus, Harald; Fröhlich, Jürgen

Rapid detection and identification with molecular methods

Biology of microorganisms on grapes, in must and in wine. Heidelberg: Springer 2009 S. 429 - 449


König, Helmut; Pfeiffer, Peter; Kaschak, Elisabeth

Verbreitung biogener Amine in deutschen Weinen

Deutsches Weinbau Jahrbuch. 2009 S. 125 - 136


König, Helmut; Li, Li; Dröge, Stefan et al.

Identification of the endo- and ectosymbiotic bacteria and cellulolytic activities of the symbiotic flagellates of the Australian Termite Mastotermes darwiniensis

Mitteilungen der Deutschen Gesellschaft für Allgemeine und Angewandte Entomologie. Bd. 16. 2008 S. 211 - 218


König, Helmut; Knopf, Burkard; Limper, Uta

Production of methyl mercury in the gut of the Australian etermite Mastotermes darwiniensis

Journal of applied entomology. Bd. 132. 2008 S. 168 - 176


König, Helmut; Claus, Harald; Larisika, Melanie

Pulsed-field gel electrophoresis for the discrimination of Oenococcus oeni isolates from different wine-growing regions in Germany

International journal of food microbiology. Bd. 123. 2008 S. 171 - 176


König, Helmut; Rachel, R.; Radek, R. et al.

Treponema isopterocolens sp. nov., a novel spirochete from the hindgut of the termite Incisitermes tabogae

International journal of systematic and evolutionary microbiology. Bd. 58. 2008 S. 1079 - 1083


Claus, Harald

Extra cellular enzymes and peptides of lactic acid bacteria: Significance for vinification

DEUTSCHE LEBENSMITTEL-RUNDSCHAU. Bd. 103. H. 11. 2007 S. 505 - 511


König, Helmut; Pfeiffer, Peter; Zuber, U. et al.

Influence of epigallocatechin gallate and phenolic compounds from green tea on the growth of Oenococcus oeni

Journal of applied microbiology. Bd. 104. 2007 S. 566 - 572


König, Helmut; Schlander, Martina; Pfeiffer, Peter

Nachweis und Entstehung von Pyroglutaminsäure-Ethylester in Wein

Deutsche Lebensmittel-Rundschau. Bd. 103. 2007 S. 8 - 10


König, Helmut; Peiffer, Peter; Theobald, S.

Nährstoffansprüche von Wein-relevanten malolaktischen Milchsäurebakterien. Gibt es den "Tomatensaft-Faktor"?

Deutsches Weinbau-Jahrbuch. Bd. 59. 2007 S. 169 - 176


König, Helmut; Pfeiffer, Peter; Gerlitz, M. et al.

Neue Hinweise für synergistische Wachsumsfaktoren zur erfolgreichen Kultivierung des weinrelevaten Bakteriums Oenococcus oeni

Deutsche Lebensmittel-Rundschau. Bd. 103. 2007 S. 411 - 416